Scholier in Israel

Bauke Stellingwerf nam als scholier van het CLD in 2012 deel aan een uitwisseling met scholieren uit Israël  Hij was een week te gast bij een familie in Kfar Saba, net zoals 19 medeleerlingen. Later bracht de zoon des huizes een week door bij de familie Stellingwerf in Delft. Ook weer tegelijk met 19 Israëlische schoolgenoten.

Al met al een hele ervaring, vindt Bauke.
“In feite is het in Israel een oorlogstoestand. Het is al een hele durf er heen te gaan. En dan moet je ook heel erg oppassen met wat je zegt. Het wordt allemaal nogal zwart-wit ervaren daar. Wel begrijpelijk maar het kan niet zo zijn dat aan de ene kant van de grens alleen maar goede mensen wonen en aan de andere kant alleen slechte”, zegt Bauke.
Ze werden verwelkomd door een functionaris van de Israel Defence Forces, die over het officiële standpunt in het vraagstuk van het Midden-Oosten geen enkele onzekerheid liet bestaan. Dat gegeven was dus van meet af aan duidelijk. En iemand die te gast is, stelt zich open voor de situatie en dan krijg je voor veel zaken meer begrip. Of je het een goede zaak vindt, is punt twee.

Van schoolbezoek kwam niet erg veel. Men doorkruiste Israël van Zuid naar Noord en kwam onder de indruk van de bruisende activiteiten.

Als trofeeën bracht Bauke een speciaal keppeltje, een Bedoeïenen hoofddoek en een authentieke, Israëlische sweater mee. Bij gelegenheid draagt hij die en lokt zo gesprekken uit.
Bijzonder is ook om de Bijbelse geschiedenis ineens van heel dichtbij mee te maken. “Mijn geloof is op hetzelfde niveau gebleven”, zegt Bauke. “maar het doet je wel wat om bij de Geboortekerk te staan”.

Bijzondere dingen kwam hij ook tegen. Dat je op rubber banden over het water van het Meer van Galilea kunt lopen, was wel een bizarre, toeristische attractie. Nuchter ervoer hij al die al die huilende meisjes uit zijn groep bij het afscheid van Israël.

Jaap Schouls

Bauke (links) met Israëlische vrienden

Bauke is de zoon van de koster van de Vierhovenkerk. Hij houdt van praten over filosofische onderwerpen. Toneelstukjes in de kerk hoeven niet zo nodig voor hem; hij houdt meer van preken waarover je na moet denken. Hij geniet ook van de gesprekken met ds. Jurjen Fennema bij de jongerencatechese.