Bibliodrama

Bibliodrama Delft 2020 2021

Graag wil ik je iets vertellen over bibliodrama. Kort gezegd wil bibliodrama zeggen: het spelen van een bijbelverhaal. Of anders gezegd: het lijfelijk in beweging brengen van een bijbelverhaal.

Zelf speel ik al ruim 10 jaar bibliodrama. Elke keer verrast het spel me. Het verhaal waar we mee aan de slag gaan, gaat sprankelen en leven. En ook ik zelf word uitgedaagd om dingen in mijn eigen leven op een nieuwe manier te zien. Daarom ook kreeg ik het verlangen om mezelf te bekwamen in het leiding geven aan bibliodrama. Zodat ik ook anderen kan begeleiden in deze prachtige werkvorm. En dat heb ik dus gedaan.

Ik zou het leuk vinden als je bij jezelf nagaat of bibliodrama misschien ook iets voor jou is. Je kunt dan de volgende aspecten overwegen. 
Bij bibliodrama spéél je. Discussies óver een verhaal vermijden we. We duiken als het ware het verhaal in. En we beleven het van binnen uit. Dat doe je door een rol op je te nemen. In het verhaal van Noach en de ark kan dat bijvoorbeeld de rol van de schoondochter van Noach zijn, die meegaat in de ark, terwijl de rest van haar familie buiten blijft.

Bij spelen is er geen sprake van goed of fout. Wel van minder of meer overgave. De ervaring leert dat je enorm kunt groeien in het spelen met hart en ziel, gewoon door het regelmatig te doen.

Een ander aspect is het lijfelijke karakter van bibliodrama. We zijn gewend om bijbelse verhalen te  lezen of te beluisteren en er eventueel over te praten. Bij bibliodrama dóe je een verhaal, en dat door lijfelijke expressie. Je brengt jouw rol tot leven door houding, gebaar, beweging. 
Ik kan je verzekeren dat bibliodrama je veel oplevert. De verhalen gaan ongetwijfeld op een nieuwe manier spreken. En je zult ook nieuwe dingen over jezelf ontdekken. De manier waarop jij de rol van de schoondochter van Noach doorleeft, zegt namelijk iets over het verhaal, én over jou. 

Gegrepen worden door een bijbelverhaal en daardoor op een nieuwe manier naar jezelf en het leven kijken, …. 
…daar is de bijbel nou precies voor bedoeld, zou ik denken. Hartelijk welkom bij bibliodrama!

In verband met corona houden we ons tijdens bibliodrama aan de volgende regels:
  • als je verkouden bent of koorts/verhoging hebt of andere corona-gerelateerde klachten vertoont, kan je niet komen. 
  • we houden ons aan de anderhalve-meter-regel. 
  • tijdens het spel werken we met mondkapjes. Neem je eigen mondkapje mee.
Data in 2020:
Donderdag 15 oktober, 20.00 – 22.00 uur
Donderdag 12 november, 20.00 – 22.00 uur
Donderdag 10 december, 20.00 – 22.00 uur
Data in 2021 volgen nog.

Plaats: bovenzaal in de Hofkerk, Cort van der Lindenstraat 1, Delft

Graag van te voren opgeven bij Neely de Ronde, tel: 06-10693938, mail: neelyderonde@yahoo.com

Neely de Ronde