Het Veer van Martinus Nijhoff

Een avond
met Nijhoffs gedicht  Het Veer; 20 januari 2016

Martinus Nijhoff (1894-1953) was dichter en vertaler. In veel van zijn gedichten neemt hij ons mee naar grenzen: een raam of de waterkant. Die grenzen zijn bij Nijhoff ook steeds mogelijke openingen of overgangen. Het raam kan open. Over het water ligt een brug of vaart een pont. Steeds is het bij Nijhoff spannend wat er gebeurt als de personages in zijn gedichten de oversteek maken.

Eén van zijn bekendste gedichten is Het Veer. In dit gedicht maken we kennis met Sebastiaan. Deze martelaar uit de derde eeuw na Christus duikt plotseling op in een Hollands landschap uit de tijd van Nijhoff. Een landschap met duinen, de zee, een dijk, een stad, auto’s, en een veerpont over een water. Toevend bij het water waagt ook Sebastiaan zich aan een oversteek.  Al lezend in het gedicht, worden we uitgenodigd om met Sebastiaan op te trekken. En wat gebeurt er dan met ons?

Op 20 januari wil ik met iedereen die dat boeiend vindt het gedicht Het Veer nader verkennen. Hopelijk zullen we door  het lezen en de beleving van het gedicht ook ons zelf nader verstaan. 

De avond begint om 20.00 uur in de Vierhovenkerk. Hartelijk welkom!

Neely de Ronde