Delft-Esteli


De wijkgemeente Vierhoven is al een groot aantal jaren betrokken bij de Stedenband Delft-Esteli. Bovenstaande muurschildering heeft jarenlang in de hal van de kerk gehangen.

Guadaloupe kerkDe ZWO-commissie onderhoudt (on)regelmatig contact met de Guadaloupe kerk in Esteli. Het mondzorgproject van deze kerk werd al diverse malen ondersteund door de ZWO-commissie met bijdragen van de bazaar van de Vierhovenkerk.

Komend jaar wordt ook een kindertheatergroep Iniciativa Colibri ondersteund met een bijdrage uit de bazaaropbrengst en kleine acties.

Tandzorg voor kinderen in Esteli

Kinderen uit achterstandswijken krijgen gratis een sanering/fluorbehandeling en voorlichting in een ruimte van het kerkelijk centrum van de parochie Maria de Guadalupe waar de Delftse kerken (ook de Vierhovenkerk) een band mee hebben.

De bijdrage van de Vierhovenkerk wordt gebruikt om meer kinderen uit minderbedeelde wijken in Esteli tandzorg te geven. Deze zorg bestaat uit gebitssanering, fluorbehandelingen en voorlichting.

Bij het kerkelijk centrum   van de parochie Maria de Guadalupe bevinden zich een goed onderhouden modern kerkgebouw, een apotheek en een tandartspraktijk. Een tandarts en assistente werken hier part time, vrijwillig, voor een kleine vergoeding. Kinderen worden gratis geholpen en volwassenen betalen een kleine vergoeding.


Achter het kerkgebouw heeft men een ruimte gebouwd. Deze ruimte gaat weer gebruikt worden voor de voedselbank van de kerk. De mensen uit de wijken konden en kunnen dan  tegen een kleine vergoeding voedsel kopen. Ook heeft men plannen om door een psycholoog psychische hulp te verlenen.

Verder heeft men een ruimte waar jongeren-activiteiten worden gestimuleerd om criminaliteit en verveling tegen te gaan.


Iniciativa Colibri

Iniciativa Colibri is een kindertheatergroep o.l.v. MariaJosé, met 43 kinderen van 8 tot 18 jaar, in drie leeftijdsgroepen, en 6 begeleiders, allen uit de wijk. Daardoor kon dit theater ook doorgaan tijdens de crisis, de kinderen hoeven niet ver te lopen. Elke middag is er een groep bezig.

De naam ‘Colibri’ komt uit een Guatemalteeks sprookje over de colibri: bij een bosbrand was deze het enige dier dat bleef blussen, steeds 1 druppel.


De groepen van Iniciativa Colibri beginnen met een verhaal, de kinderen bespreken dit en maken er hun eigen verhaal van, in theatervorm. Het eindresultaat presenteren ze tijdens de decemberfeesten in Estelí. Een verhaalthema voor de jongsten was: een vorst die veel vrat terwijl zijn volk arm was; daaruit is het verhaal van blauw en geel ontstaan, over 2 volken die niet met elkaar praten; en over uitsluiting van ‘afwijkende’ mensen.
Voor de adolescenten waren thema’s: milieu, gebruik van social media, lijmsnuivers (zijn er veel in deze buurt, Mgr. Arnolfo Romero) en dit jaar: moord op vrouwen.

De vrijwilligster die theaterkleding naait geeft ook naailes aan de kinderen en maakt -als inkomsten voor de groep- boodschappentassen. Bij de Stedenband zijn deze te koop a € 5.