Symbolisch bloemschikken 2010

....in de Veertigdagentijd en Pasen
 
Een toelichting op de schikking in de kerk:
We gaan op weg naar Pasen en volgen voor onze schikkingen de lezingen uit het boek Exodus.
De uittocht, de weg naar de vrijheid. We gebruiken als basischikking de tafel die bedekt is met een paarse doek.
Paars is de liturgische kleur die hoort bij de lijdenstijd. Over het paarse doek loopt een weg.
De staf/stok is de verwijzing naar leiderschap als steun en hulp onderweg.
Bij de staf wordt wekelijks een schikking gemaakt die in spiritueel opzicht verwijst naar voedsel, houvast voor onderweg en het kiezen van de richting. De staf, wandelstok wordt ook gebruikt bij het project van de kindernevendienst.
 
Zondag 21 februari '10 - Exodus 3: 1-18
Rood en oranje zijn de kleuren die in de schikking gebruikt worden en verwijzen naar het vuur van de brandende doornstruik, waar Mozes door God geroepen wordt.
De staf is duidelijk in de schikking aanwezig. 
 
Zondag 28 februari '10 - Exodus 4: 18-31
Mozes en Aaron worden verbonden met elkaar, niet alleen door hun bloedband, maar ook door hun uitverkiezing door God om het volk te bevrijden. In de schikking zien we 2 wandelstokken die met elkaar verbonden zijn.
Het rood van bloemen en takken, dat verwijst naar de Geest van leven, die verbindt en recht zoekt. Klimop, de plant die het licht zoekt. Verbondenheid in het licht van God betekent leven. 
 
Zondag 7 maart '10 - Exodus 6:2-9 en 28 en 7:7
Het volk is murw geslagen door de dwangarbeid. Midden in deze puinhoop roept de Eeuwige Mozes en Aaron om het leiderschap op zich te nemen.
In de schikking vormen de stenen een puinhoop. De staf als teken van trouw en leiderschap en de klimop als verwijzing naar het altijddurende verbond van leven in het licht van de Eeuwige.
 
Zondag 14 maart '10 - Exodus 7:8-25
De degens worden gekruist: de staf van Mozes en Aaron tegenover de stok van de Farao en zijn magiers. Door met die staf op het water van de Nijl te slaan verandert het in bloed.
In de schikking zien we rood water. Er wordt een roze doek gebruikt, want roze is de liturgische kleur voor de vierde zondag in de lijdenstijd: het licht van Pasen breekt door en maakt het paars lichter.
 
Zondag 21 maart '10 - Exodus 9:13-35
De schikking verwijst naar de zevende plaag. En de Heer liet de hagel op Egypte neerkletteren. Alles wat op het land stond, werd kapotgeslagen: de oogst werd vernield. In de schikking zijn de geknakte aren te zien, evenals hagelstenen.
 
Zondag 28 maart '10 - Exodus 11:1-10 - Palmpasen
De tiende plaag wordt aangekondigd. De kleur rood die te zien is verwijst naar het hart en naar de liefde, maar ook naar het lijden en het bloed.
De gebroken stok verwijst naar de Farao, die een gebroken mens is tot in het diepst van zijn ziel. Groene bladeren, palmtakken worden op de weg gelegd.
 
De Goede Week
Witte Donderdag
Op de weg, bij de staf staat een kan en er ligt een brood in stukken gebroken.
 
Goede Vrijdag
De tafel is gedekt met een zwarte doek.
 
Stille Zaterdag
De tafel is bedekt met een zwarte doek en groen mos rondom de staf
 
Zevende plaag - John Martin 1823