Vrijwilligerswerk in Ghana

Mijn naam is Bix Azurmendi, ik ben 18 jaar en bevind me op dit moment in Accra, de hoofdstad van Ghana! De reden dat ik hier nu zit, is dat ik vrijwilligerswerk aan het doen ben voor de organisatie Projects Abroad. Dit is een wereldwijde organisatie die vrijwilligers begeleid met hun projecten. Mijn motivatie om dit te gaan doen was omdat ik me wou inzetten voor mensen, en dan vooral kinderen, die het minder hebben dan wij in Nederland. Ik wou meer van de wereld zien en naar een plaats gaan waar mijn hulp zeer welkom is.

Ik houd me hier bezig met twee verschillende projecten. Een teaching project en een sport project. Dit houdt in dat ik in de ochtenden lesgeef op een speciale school voor erg arme kinderen. Ik geef individueel les in Engels en Wiskunde. Dit is een klas van ongeveer 20 kinderen. Meestal is het lesgeven heel leuk en gaat het heel vlot, maar soms zijn er ook kinderen bij die alleen maar willen spelen en niet echt willen leren. Dat is soms wel moeilijk maar uiteindelijk kom het altijd wel goed! Het is erg leuk om vooruitgang te zien bij de kinderen die ik lesgeef. Dat geeft zeker voldoening! Na het lesgeven speel ik vaak nog met de kinderen voordat ik terug naar huis ga. Dat is ook erg leuk om te doen, de kinderen vinden het geweldig om met mij te spelen! En ik vind het ook geweldig!

In de middagen heb ik dus mijn sport project bij een voetbalclub.Dit is ook een heel leuk project, omdat voetbal mijn passie is en om passie te combineren met vrijwilligerswerk is natuurlijk geweldig!Het is heel erg leuk om te doen en de jongens vinden het ook leuk. Sommige jongens hebben echt belachelijk veel talent! Soms sta ik daar echt versteld van. Het is echt zo dat voetbal voor deze jongens een uitlaatklep is en ik ben erg blij dat ik kan helpen om deze jongens een zo leuk mogelijke tijd te geven op het voetbalveld!

In Ghana is vrijwel honderd procent van de bevolking gelovig. In het zuiden is het merendeel christelijk en in het noorden wonen meer moslims. Ik zit dus in het zuiden, aan de kust, waar de meeste mensen christen zijn. Gelukkig gaan deze twee geloofsovertuigingen heel goed met elkaar om, zoals het hoort! Het is voor mij als christen ook mooi om de christelijke cultuur en de manier waarop de christenen hier in Ghana leven te ervaren!

Van het geld dat ik heb gekregen van de diaconie en van familie en vrienden heb ik voor mijn lesgeef project veel schoolmateriaal gekocht zoals pennen, krijt, schriften, lesboeken, etc. Hier was zwaar behoefte aan! Voor mijn voetbalproject heb ik voor het onder twaalf voetbalteam nieuwe ballen gekocht. Ze hadden niet genoeg ballen en die ballen die ze hadden waren oud en versleten. De betrokkenen waren allemaal heel erg blij met mijn donaties en ik denk dat ik het geld goed besteed heb!

Ten slotte, in mijn vrije tijd probeer ik veel van Ghana te zien. In de weekenden hoef ik niet te werken en vaak reis ik naar een andere interessante historische of culture plaatsen in Ghana.

Groeten vanuit het zonnige Ghana!

Bix Azurmendi