Waar zijn we mee bezig?

No-Impact week

Geplaatst 14 feb. 2012 02:10 door Niels Kuiper

Doe mee aan No Impact Week en leef één week zo duurzaam mogelijk. Fair & Groen heeft hier ook aan deelgenomen.

 

DEN HAAG – 6 t/m 13 november is het No Impact Week. Nederlanders & Vlamingen worden uitgedaagd een week lang te experimenteren met een duurzame(re) levensstijl.

 

Het doel is te ervaren wat het verkleinen van je impact op het milieu kan betekenen voor jouw kwaliteit van leven.

 

Deelnemers treden in de voetsporen van ‘No Impact Man’ Colin Beavan. Een man uit New York die dit experiment een jaar lang volhield. Dit leidde tot een film, een boek en een regelmatig terugkerende No Impact Week in de Verenigde Staten waar inmiddels meer dan 30.000 mensen aan deelnamen. Vorig jaar deden in Nederland zo’n 1.000 mensen mee.

 

Beavan benadrukt: ‘Het gaat niet om perfectie, het gaat om leren’. Dit betekent dat deelnemers zo min mogelijk kopen, afval produceren en energie & water gebruiken. Ze eten zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, seizoensgebonden & biologisch voedsel en verplaatsen zich zoveel mogelijk op eigen kracht (trap ipv lift, etc.). De impact die ze wel hebben op het milieu wordt gecompenseerd met een goede daad voor de gemeenschap. Negatieve impact + Positieve impact is immers (symbolisch) ‘No Impact’.

 

Ook dit jaar gaan weer vele deelnemers het experiment aan. No Impact Week Ambassadeurs organiseren lokaal filmvertoningen en proberen zoveel mogelijk deelnemers mee te krijgen in het experiment. Het is zeker niet de verwachting of de wens van No Impact Man of de organisatie dat deelnemers na de week volledig ‘No Impact’ door het leven gaan. No Impact Week gaat om bewustwording, om ingesleten gewoontes tegen het licht te houden en simpelweg om de lol van het experiment.

 

Deelname kan individueel, maar het is ook mogelijk om met je gezin, als groep vrienden, een studentenhuis of afdeling van een organisatie of bedrijf mee te doen. Wie zich aanmeldt op www.noimpactweek.nl krijgt een Nederlandstalige handleiding waarin je stap voor stap per dag wordt meegenomen naar een steeds duurzamere levensstijl. Het begint met een dag geen nieuwe dingen kopen (naast voedsel), maar kan eindigen met een dag zonder elektriciteit, mobiele telefoon en televisie. De handleiding staat vol met overlevingstips! No Impact Week: Het is een uitdaging, ga je ‘m aan?

 

No Impact Week 2011 is één van de activiteiten in het kader van de Dag van de Duurzaamheid ‘Wat doe jij zelf op 11/11?’ en wordt mede mogelijk gemaakt door IVN Natuur- en Milieueducatie.

Cursus duurzaamheid - Update

Geplaatst 20 dec. 2010 11:49 door Niels Kuiper

We hebben inmiddels twee avonden van de cursus duurzaamheid gehad. Interessante avonden met volop gesprek over het combineren van Christelijke uitgangspunten en praktische toepassing in de wijkgemeente. 

Inmiddels is ook bekend wanneer de derde cursusavond, voorafgegaan door een maaltijd, zal plaatsvinden: 17 januari 2011. In verband met de maaltijd starten we die avond om 19:00 uur.

Cursus duurzaamheid

Geplaatst 24 nov. 2010 12:19 door Niels Kuiper   [ 24 nov. 2010 12:42 bijgewerkt ]


Op 22 november, 29 november en 6 december zijn de eerste drie avonden van de cursus duurzaamheid die dit jaar vanuit de F&G groep wordt georganiseerd. De cursus wordt gegeven door gemeenteadviseur Frans Hoogendijk van Kerk in Actie.

Cursus Doelen
De doelen van de cursus kunnen als volgt worden samengevat:
 • De deelnemers maken kennis met de thematiek van duurzaamheid en verbinden het met de eigen ervaring en motivatie. 
 • De deelnemers verbinden duurzaamheid met hun geloof en met de kerk, in het bijzonder in relatie tot hun betrokkenheid bij een lokale kerk. 
 • De deelnemers krijgen handvatten aangereikt om in een lokale kerk concrete stappen te zetten op weg naar een duurzame kerk. 
 • Deelnemers worden gestimuleerd in de eigen kerkelijke gemeenschap duurzaamheid hoog op de agenda te zetten.
Voor wie?
Uit het cursusmateriaal:
"Duurzaamheid wordt in de cursus opgevat als een diaconaal thema, namelijk als een thema dat zich afspeelt op het raakvlak van kerk en samenleving. 
Aandacht voor duurzaamheid maakt in de visie die ten grondslag ligt aan de cursus deel uit van de diaconale taak en opdracht van de gemeente. Diakenen hebben vanuit hun ambt de taak en de opdracht om te waken over en zorg te dragen voor de vervulling van deze diaconale taak en opdracht van de gemeente. Diakenen vormen derhalve als de eerste verantwoordelijken voor het diaconaat een belangrijke doelgroep van deze cursus. Tegelijk echter kan de doelgroep van de cursus breder zijn, omdat het diaconaat een taak en opdracht van de gehele gemeente is."

U kunt nog meedoen!
Voor meer informatie, mail naar Gabrielle Uitbeijerse, fair.groen@gmail.com.


LET OP: de eerste cursusavond is komen te vervallen door omstandigheden. Er zal hiervoor een nieuwe datum worden gepland.

Vergadering 22-11-2010

Geplaatst 24 nov. 2010 12:00 door Niels Kuiper   [ 24 nov. 2010 12:29 bijgewerkt ]


De eerste avond van de Cursus Duurzaamheid ging door omstandigheden niet door, dus we hebben van de nood een deugd gemaakt en onze niet te plannen vergadering gehouden.
De onderwerpen tijdens de vergadering waren:
 1. Evaluatie van de gemeenteavond van 4 november
 2. Veertigdagentijd 2011
 3. Stukjes PKD (evaluatie en vooruitblikken)
 4. Website (deze dus)
 5. Themadienst van 27 maart 2011
 6. Maaltijd diakonie
 7. Evaluatie Fairtrade week (21-30 oktober)
 8. Rondvraag
Een wat nadere uitleg over puntje 2: Veertigdagentijd 2011
Voor de Veertigdagentijd in 2010 is er vanuit het moderamen van de diakonie, de diakonie en ZWO van de vierhovenkerk en vanuit onze groep het idee om een focus te leggen bij duurzaamheid. Er zijn diverse plannen.
In de diakonievergadering van 8 december zullen deze bij elkaar worden gelegd. Nog even afwachten dus!

1-4 of 4