De Fair en Groen groep, welkom!

Binnen de vierhovenkerk is er al ruim twintig jaar een werkgroep actief op het gebied van duurzaamheid. Na enige tijd door het leven te zijn gegaan als Keep it Cool-groep en Fair Trade Groep, is er besloten om de thema’s duurzaamheid en Fair Trade onder één noemer te behandelen. Zodoende is de groep in zijn huidige vorm ontstaan.

Ons belangrijkste focuspunt is het enthousiastmeren en informeren van onze gemeenteleden op het gebied van duurzaamheid en eerlijke handel. Op deze manier hopen we te bereiken dat gemeenteleden zelf een bewuste keuze kunnen maken bij (bijvoorbeeld) de aanschaf van een nieuw product.

Keurmerken

Sinds 2009 draagt de Vierhoven kerk, als eerste kerk van Nederland, het Fair-Trade keurmerk. Als Fair Trade-gemeente vinden wij het belangrijk om na te denken over het soort koffie en thee die wij binnen onze kerk gebruiken. Ook vind er een maandelijkse verkoop van Fair Trade producten plaats na afloop van de kerkdienst.

Daarnaast is onze kerk sinds 2014 ook aangesloten bij de Groene Kerken, een initiatief waarbij we de intentie uitspreken om stap voor stap onze kerk te verduurzamen. Met het opwekken van groene energie m.b.v. zonnepanelen op ons dak, hebben wij een grote stap hierin gezet.

Activiteiten

Om onze gemeenteleden te informeren en te inspireren, organiseren wij regelmatig activiteiten rondom de thema’s duurzaamheid en eerlijke handel. Hierbij kan gedacht worden aan lezingen, werkgroepen of workshops. De volgende onderwerpen zijn al eens aan bod geweest:

Lezing over duurzame chocolade Circulaire economie Zonnepanelen voorlichting

Recycle workshop vogelvoerder Recensie Groene Bijbel Workshop zonnepaneel

Warme truien-dag Donut economie op bloem knutselen.

Concrete doelen die we al behaald hebben m.b.t. de kerk, zijn de aanleg van zonnepanelen, en de overstap naar het gebruik Fairtrade thee en koffie.

Voortdurende aandacht

Ook in de toekomst willen we ons blijven inzetten om mensen bewust te laten nadenken over het milieu en over de impact van hun aankopen en handelen.Verder wordt er nagedacht over de mogelijkheid om het kerkgebouw op een duurzamere manier te verwarmen, door de HR-ketel op een juist moment te vervanger door een duurzamer alternatief.

Voor informatie over Vierhovenkerk - Groene Kerk, kijk hier.