Pure Chocolade – zonder bittere nasmaak

Plaatsingsdatum: 13-mrt-2011 19:08:23

door: Niels Kuiper (11-01-2011)

Wist u dat slechts 1% van de cacao een fairtrade keurmerk krijgt? Wist u dat grote producenten slechts mondjesmaat overstappen op fairtrade cacao en dat Verkade hierin echt een voorloper is? Wist u dat er in Ivoorkust ongeveer 33% van alle cacao ter wereld geproduceerd wordt?

Cacaobonen groeien in grote meloenachtige vruchten aan een cacaoboom, die voornamelijk groeit in landen rondom de evenaar. Landen die veel cacao produceren zijn dan ook Ghana, Ivoorkust en Indonesië. Elke boom levert per jaar zo’n 1-2 kilo cacaobonen. Van de gebrande bonen wordt cacaomassa gemaakt en daarvan uiteindelijk weer cacaopoeder, -boter en chocolade.

De schaduwkant

Cacao wordt verbouwd op plantages van ongeveer 1 tot 3 hectare, meestal vanuit familiebedrijven die onder een grotere firma werken. De boer krijgt niet veel voor de bonen, veel geld blijft hangen bij de tussenhandelaren. Zij verkopen de bonen van verschillende boeren samen in grote hoeveelheden aan grote chocoladeproducenten. De boeren proberen de kosten te drukken door hun eigen en andere kinderen aan het werk te zetten.

Schattingen van experts omtrent de door kinderarbeid geproduceerde cacao lopen op tot 40% in landen als Ivoorkust en Ghana. Dit zijn ook de grootste cacaoproducerende landen, dus is het aandeel 'slechte' cacao erg hoog. Ook komen kinderslavernij en mensenhandel nog veel te vaak voor. Tussenhandelaren kopen kinderen vanuit de arme streken en buurlanden of lokken ze onder valse voorwendselen naar een plantage. Maar de kinderen krijgen niets voor het harde werk dat ze leveren en kunnen niet weggaan.

Hoop

De laatste jaren is gelukkig het aanbod van fairtrade chocolade in de supermarkten erg gestegen. Onder andere het chocolademerk Tony Chocolonely zet zich in om dit soort praktijken aan te pakken.

Van 2009 naar 2010 was er een stijging van ongeveer 23% binnen cacao onder het Max Havelaar keurmerk alleen. Over de hele linie van duurzame cacao is het aanbod nog verder gestegen. Vooral Rainforest Alliance certified cacao en UTZ certified cacao winnen aan marktaandeel. Deze twee andere keurmerken stellen net als het Max Havelaar keurmerk eisen aan de kwaliteit van de omstandigheden waarin de boeren moeten werken.

Toch is de toekomst nog niet een en al rozengeur en maneschijn. Het aandeel 'foute' cacao is nog steeds schrikbarend hoog. Alleen consumentenkeuzes kunnen hierin het verschil maken.

Als er dus iets is wat ik u mag meegeven: kies ‘ns wat vaker voor fairtrade of slaafvrije chocolade, als u voor de keuze staat. Persoonlijk geeft het idee dat er slavenarbeid in mijn chocoladereep zit, mij toch een bittere smaak in de mond... Dan had ik toch liever Pure Chocolade gegeten.

Bronnen (onder andere):

Oxfam Novib Groene Sint Campagne - Pure Chocolade (pdf)

International Cacao Organization

Slaafvrije Chocolade - Tony Chocolonely