Een Groene Kerk? Dat is de Vierhovenkerk!

Op 22 juni bekent de Vierhovenkerk kleur, namelijk groen. De Vierhovenkerk heeft niet alleen oog voor de medemens, maar ook voor een duurzaam gebruik van de aarde. Wethouder Brandligt zal het bordje ‘wij zijn een Groene Kerk’ onthullen. De landelijke GroeneKerkenactie van Kerk-in-Actie en Tear brengt kerken die kiezen voor duurzaam en bewust leven en hun inspanningen in kaart. Om van elkaar te leren en anderen enthousiast te maken.

De Vierhovenkerk werd in 2009 de eerste Fairtrade kerk van Nederland. Producten zoals koffie, thee en avondmaalswijn worden fairtrade ingekocht. Vijf jaar na de benoeming tot Fairtrade Kerk is het een goed moment om ook onze inspanning in duurzaamheid expliciet te maken: we willen ook een Groene Kerk zijn!

Een Groene Kerk is een kerkgemeente die de intentie uitspreekt om zich als kerk in te zetten om duurzaam bezig te zijn, in de breedste zin van het woord (zie www.groenekerken.nl). Als Vierhovenkerk zijn we daar eigenlijk al vanaf 2009 actief mee bezig. De landelijke actie van Kerk-in-Actie en Tear is dus een mooie gelegenheid om kleur te bekennen: wij zijn een Groene Kerk!

Duurzaamheid in de kerk

Al jaren schenken we fairtrade koffie en thee, is er een jaarlijkse bazaar waar tweedehands spullen een nieuw thuis vinden en bezinnen we ons tijdens een themadienst rondom Fair en Groen. Verder zijn er bijvoorbeeld de projecten die de ZWO commissie kiest (Duurzaam koken en stoken in Zuid-Afrika) waardoor het onderwerp onder de aandacht wordt gebracht en wordt er bij de diverse maaltijden die in de kerk georganiseerd worden eigenlijk altijd nagedacht over hoe het duurzaam kan.

Maar natuurlijk kan het altijd nog beter en daarom is deze stap niet een reden om op onze lauweren te rusten. Nee, het is een oproep om verder na te denken over waar we nog stappen kunnen zetten. Bijvoorbeeld in het jongerenwerk of in concrete verbeteringen aan het kerkgebouw of door het thema op andere plekken te laten terugkomen.

De Vierhovenkerk is dus Fairtrade Kerk en Groene Kerk: Fair en Groen. En dat gaan we vieren! Op 22 juni zullen we hier tijdens het koffiedrinken na de kerkdienst een feestelijke invulling aan geven. Vier met ons mee!

Namens de Fair en Groen commissie,

Niels Kuiper

fair.groen@gmail.com

groene kerken logo
ansichtkaart geloof groen