Elektriciteitsmeter loopt terug dankzij zon

Plaatsingsdatum: 13-mrt-2011 20:11:26

door: Ido de Boer (12-03-2011)

Nu de tekenen van de lente zich aandienen een stukje over de zon vanuit de werkgroep Fair & Groen. Wist u dat bijna alle energie op aarde de zon als bron heeft? Planten hebben een geraffineerd systeem om zonlicht om te zetten in energie. Dit is weer een voorwaarde voor dieren en mensen om van te leven (de volgorde uit Genesis). Ook fossiele brandstoffen zijn niets anders dan opgeslagen zonne-energie.

Voor de mens is dat een ideaal middel geweest om zich te ontwikkelen, maar voor de lange termijn niet bepaald duurzaam. Het is beter om het zonlicht direct te benutten. Als we een klein beetje van wat op de aarde valt kunnen aftappen hebben we meer dan voldoende!

Zonnecellen hebben een lange ontwikkeltijd achter de rug. Het zal voorlopig nog niet voor 100% van de energie kunnen zorgen, maar begint nu steeds interessanter te worden voor een serieuze bijdrage. De overheid heeft lang subsidies gegeven, maar dat is nu verminderd. Er is daarnaast een aantal particuliere initiatieven. Ik heb me laten overreden door de actie wijwillenzon.nl. Omdat veel mensen meedoen krijgen we een flinke korting bij de fabrikant.

Aantrekkelijk

Installatie van zonnecellen is één van de vele manieren om zelf aan duurzaamheid te werken. De genoemde actie loopt overigens nog steeds. Het is voor een gemiddeld huis mogelijk om een redelijk deel van de elektriciteit zelf op te wekken (de helft of zo). Het is leuk om de elektriciteitsmeter te zien teruglopen wanneer er genoeg zonlicht is.

De ontwikkelingen gaan hopelijk nog verder, waardoor het nog aantrekkelijker wordt. Het lijkt mij ook mooi als veel daken van kerken in de toekomst getooid zijn met zonnecellen. En voor wie dat niet mooi vindt, misschien zit het over tien jaar wel verwerkt in de ramen of de verf.