Handen uit de mouwen steken… of ze juist in de mouwen steken?!

Plaatsingsdatum: 24-nov-2010 19:20:28

door: Henrieke Schimmel (15-10-2010)

In het vorige kerkblad gaven we aan dat we, juist ook als christenen, op een zorgzame manier willen omgaan met onze leefomgeving en de mensen daarbinnen. We willen hiertoe de handen uit de mouwen steken. Hoe kunnen we dat doen? Nou, ook door bijvoorbeeld de handen in de mouwen te steken!

Bij fairtrade producten (die je koopt om te zorgen dat mensen in landen waar geproduceerd wordt een eerlijke prijs krijgen) of biologische/ecologische producten (die zijn geproduceerd zonder gebruik van schadelijke middelen) denken we meestal aan etenswaren. Maar ook kleding is een product dat biologisch of ecologisch geproduceerd kan worden en ook bestaat er Fairtrade katoen. Kleding met een Fairtrade label wil zeggen dat het kledingstuk is gemaakt van door Fairtrade gecontroleerd katoen. Het materiaal is dus Fairtrade, maar het kledingstuk zelf eigenlijk nog niet.

Het maken van kleding is een ingewikkeld proces. Er zijn wel steeds meer kledingmerken die hun best doen om arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar zij produceren te verbeteren. Fair Wear Foundation is een organisatie waar deze kledingmerken zich bij aansluiten om hierbij geholpen te worden en kennis hierover met elkaar te delen. Ook de organisatie Made-by helpt fabrikanten en modebedrijven de sociale en ecologische omstandigheden in de productieketen te verbeteren. Laten we opzoek gaan naar een Faitrade trui zodat we de handen in de mouwen kunnen steken!