Ik kies bewust

Plaatsingsdatum: 24-nov-2010 19:22:40

door: Hendrik-Jaap in 't Veld (28-10-2010)

Dit logo staat op veel producten die (binnen hun categorie) het gezondst zijn. Helaas bestaat er niet zoiets eenvoudigs voor ecologisch of menselijk verantwoorde producten. Dit is iets waarin we zelf een verantwoordelijkheid moeten nemen als we in de winkel staan.

Hoewel we op veel fronten een bewustere keuze kunnen maken, gaat dit artikel in op een gebied waar veel winst te halen is met weinig inspanning. Een hoog rendement dus. Daarnaast kunt u dit bereiken zonder negatieve financiële gevolgen.

Vlees

De bio-industrie veroorzaakt een grote belasting voor het klimaat, en een oneerlijke voedselbalans wereldwijd. Nederlanders consumeren gemiddeld 88 kilo vlees per persoon per jaar. De schrikbarende belasting daarvan op het milieu wordt duidelijk als het in getallen wordt uitgedrukt.

Eén kilo rundvlees kost gemiddeld: 22.500 liter water; 5 kilo plantaardige voeding (voor 25% uit ontwikkelingslanden!) en 100 keer meer energie dan een kilo aardappelen.

Verrassend eenvoudig

Maar wat is de oplossing? Eet een aantal dagen in de week geen vlees. Het zal u verrassen hoe eenvoudig dat is. Veel kookboeken vermelden vegetarische recepten die toch lekker en ecologisch verantwoord zijnverantwoord blijven. Daarnaast is op internet een schat aan maaltijden te vinden zonder vlees. Laat u inspireren door een substantiële bijdrage aan een betere wereld. Het financiële voordeel wat u geniet kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een dag in de week (lokale) biologisch geteelde groenten te eten, die veel minder milieubelastend zijn. Of u zet het geld opzij om microkredieten aan biologische boeren te verstrekken. Zo draagt u zelfs dubbel bij aan een betere wereld!