No-Impact week

Plaatsingsdatum: 14-feb-2012 10:10:47

Doe mee aan No Impact Week en leef één week zo duurzaam mogelijk. Fair & Groen heeft hier ook aan deelgenomen.

DEN HAAG – 6 t/m 13 november is het No Impact Week. Nederlanders & Vlamingen worden uitgedaagd een week lang te experimenteren met een duurzame(re) levensstijl.

Het doel is te ervaren wat het verkleinen van je impact op het milieu kan betekenen voor jouw kwaliteit van leven.

Deelnemers treden in de voetsporen van ‘No Impact Man’ Colin Beavan. Een man uit New York die dit experiment een jaar lang volhield. Dit leidde tot een film, een boek en een regelmatig terugkerende No Impact Week in de Verenigde Staten waar inmiddels meer dan 30.000 mensen aan deelnamen. Vorig jaar deden in Nederland zo’n 1.000 mensen mee.

Beavan benadrukt: ‘Het gaat niet om perfectie, het gaat om leren’. Dit betekent dat deelnemers zo min mogelijk kopen, afval produceren en energie & water gebruiken. Ze eten zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, seizoensgebonden & biologisch voedsel en verplaatsen zich zoveel mogelijk op eigen kracht (trap ipv lift, etc.). De impact die ze wel hebben op het milieu wordt gecompenseerd met een goede daad voor de gemeenschap. Negatieve impact + Positieve impact is immers (symbolisch) ‘No Impact’.

Ook dit jaar gaan weer vele deelnemers het experiment aan. No Impact Week Ambassadeurs organiseren lokaal filmvertoningen en proberen zoveel mogelijk deelnemers mee te krijgen in het experiment. Het is zeker niet de verwachting of de wens van No Impact Man of de organisatie dat deelnemers na de week volledig ‘No Impact’ door het leven gaan. No Impact Week gaat om bewustwording, om ingesleten gewoontes tegen het licht te houden en simpelweg om de lol van het experiment.

Deelname kan individueel, maar het is ook mogelijk om met je gezin, als groep vrienden, een studentenhuis of afdeling van een organisatie of bedrijf mee te doen. Wie zich aanmeldt op www.noimpactweek.nl krijgt een Nederlandstalige handleiding waarin je stap voor stap per dag wordt meegenomen naar een steeds duurzamere levensstijl. Het begint met een dag geen nieuwe dingen kopen (naast voedsel), maar kan eindigen met een dag zonder elektriciteit, mobiele telefoon en televisie. De handleiding staat vol met overlevingstips! No Impact Week: Het is een uitdaging, ga je ‘m aan?

No Impact Week 2011 is één van de activiteiten in het kader van de Dag van de Duurzaamheid ‘Wat doe jij zelf op 11/11?’ en wordt mede mogelijk gemaakt door IVN Natuur- en Milieueducatie.