Helpt Biogas in India? - BezinningsActie 2011

Plaatsingsdatum: 13-mrt-2011 20:24:06

door: Henrieke Schimmel en Niels Kuiper

In deze Veertigdagentijd hebben de Centrale ZWO commissies samen met de diakoniën ervoor gekozen om een project van FairClimate in India te ondersteunen. Binnen het project worden houtkachels vervangen door biogaskachels om zo de uitstoot van CO2 te verminderen. In het kader van dit project werd aan de Fair en Groen commissie gevraagd om een toelichting te geven op de ecologische voetafdruk van Nederland in vergelijking met India.

Ecologische voetafdruk?

We laten als mensen een afdruk achter op de omgeving waar we ons in bevinden. We gebruiken land en water om te voorzien in onze behoeften: land voor het produceren van gewassen, het houden van dieren voor vlees of wol, om er op te wonen, om er brandstoffen uit te winnen, enzovoorts. Tegelijkertijd compenseert land waarop bos en gewas groeit voor de CO2 die door het verbranden van brandstoffen in de lucht komt.

De hoeveelheid landoppervlak die er per jaar nodig is om in de behoeften van één persoon te voorzien wordt de ecologische voetafdruk genoemd. Hier valt alles onder wat een mens per jaar doet, bijvoorbeeld eten, zich kleden, douchen, sporten, op vakantie gaan of autorijden.

Om in de behoeften van de hele wereld bevolking te voorzien is er ongeveer 1,8 hectare per wereldburger per jaar beschikbaar.

Hoe doen Nederland en India het?

In Nederland gebruiken we ongeveer 6,2 hectare per persoon per jaar. Dit is ongeveer 3,5 keer wat de gemiddelde persoon ter beschikking heeft. We ‘lenen’ dus veel land van andere landen.

Een inwoner van India heeft slechts een voetafdruk van 0,9 hectare. Dit is dus ongeveer de helft van wat er per persoon ter wereld beschikbaar is. Wij Nederlanders maken dus zogezegd gebruik van de ‘bescheidenheid’ van de Indiërs.

Hoe sluit dit aan bij het Veertigdagenproject?

De laatste jaren is de bijdrage van CO2 een van de belangrijkste onderdelen voor het berekenen van de ecologische voetafdruk. Dat komt doordat de globale energiebehoefte toeneemt: we leven luxer en alles maakt gebruik van electriciteit, waarvoor we afhankelijk zijn van olie en gas.

Omdat CO2 zo’n belangrijke bijdrage levert aan de voetafdruk, zijn juist projecten die bijdragen aan het terugbrengen van het energieverbruik en het verminderen van de CO2 uitstoot, projecten met toekomst. Het project in India waarbij op de biogaskachels gekookt wordt - die op koeienmest en water werken, zodat hier geen hout meer voor verstookt hoeft te worden, is hier een mooi voorbeeld van.

We moeten echter ook de hand in eigen boezem steken: ons verbruik van de opbrengsten van 6,2 hectare land is gewoon teveel. Tijdens deze Veertigdagentijd is het goed ons hierop te bezinnen, bij te dragen aan het FairClimate project en zelf bewuste keuzes te gaan maken. Kijk op hieronder voor tips om hiermee aan de slag te gaan.

Nuttige linkjes om zelf te doen:

Tear - Bereken je CO2 verbruik

NJR - Hoe groot is jouw voetafdruk? (Speciaal voor alle jongeren)

Tips om een kleinere voetafdruk te maken van de Werkgroep Voetafdruk Nederland

Eneco Energie Bespaartips

Bronnen voor dit stuk:

FairClimate.nl - Biogaskachels in India

Wereld Natuur Fonds - Living Planet Report 2010

Gedetailleerde uitleg Ecologische Voetafdruk