Een Groene Kerst

Plaatsingsdatum: 10-jan-2011 21:13:20

door: Niels Kuiper (17-12-2010)

Voor ons als Fair&Groen-commissie uit de Vierhovenkerk is dit de laatste bijdrage voor het kerkblad in dit jaar. En gelukkig, zou ik bijna zeggen, hebben we deze keer alleen oud nieuws te melden. In contrast met de innovatieve onderwerpen waar we normaal over berichten, schrijf ik u deze keer over het bijna ouderwetse onderwerp van het duurzame kerstpakket.

Het afgelopen halfjaar heeft u van ons in deze kleine bijdragen in het kerkblad mogen lezen over een christelijke motivatie voor duurzaamheid, over het fair-wear keurmerk voor kleding, over wat u als consument met uw eigen kleine keuzes kunt bereiken en over de mogelijkheid om uw ecologische voetafdruk te vergoeden met investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheidsprojecten in Derde Wereldlanden.

Gezien de tijd van het jaar had ik me voorgenomen in deze bijdrage “het groene kerstpakket” onder uw aandacht te brengen. Maar wat schetst mijn verbazing? Op 23 november stond er al een stuk in dagblad “De Pers” waarin dit ruimschoots wordt belicht! De wereld weet blijkbaar al van het groene, duurzame kerstpakket en diverse bedrijven pakken dit ook op voor hun kerstgeschenken.

Groen is ‘hot’, zegt men. Na de hype rondom Fair Trade chocoladeletters vorig jaar, is dit jaar het geven van duurzame kerstcadeaus de trend. Ook als je even op “duurzaam kerstpakket” googled, vind je een schat aan informatie over het bestellen van Fair Trade kerstpakketten, duurzame relatiegeschenken voor de feestdagen of simpelweg een leuk, klein cadeautje dat duurzaamheid bevorderd, zoals een douchewekker.

Niet meer die ouderwetse pakketten, waar elk jaar de cabaretiers massaal over in een stuip liggen en waarvan je de vage potjes drie jaar later nog in de voorraadkast tegenkomt, nee, dit jaar geven we elkaar nuttige cadeaus.

Ik heb dus eigenlijk niks toe te voegen en zou slechts willen besluiten met een welgemeend “ga zo door”... en vergeet onze eerdere onderwerpen niet, tijdens uw inkopen voor de feestdagen.

Namens de Fair&Groen-commissie wens ik u gezegende kerstdagen en een heel gelukkig 2011!