Vrouwen en kinderen sterk maken in Oeganda

Vanaf februari 2020 geven de taakgroepen ZWO van de wijkgemeenten Hof van Delft en Vierhoven aandacht aan het project Kwetsbare vrouwen en kinderen sterk maken.

Moeders zijn de ruggengraat van de Oegandese samenleving, maar armoede, ziekte en huiselijk geweld maken hun leven zwaar. Door de jarenlange oorlog zijn vrouwen en mannen getraumatiseerd, konden kinderen niet of nauwelijks naar school en kunnen gezinnen moeilijk rondkomen.

Moeders hebben moeite hun kinderrijke gezin iedere dag weer van eten te voorzien, zeker als hun mannen door overmatig drankgebruik gewelddadig zijn. Medewerkers van Mothers’ Union, het vrouwennetwerk van de Orthodoxe Kerk, bezoeken deze vrouwen en bouwen een vertrouwensband op. Wat zijn hun grootste uitdagingen? Geweld, gebrek aan inkomsten of isolement? Samen werken ze aan verbetering. Zo zorgt Mothers’ Union voor zaaigoed, zodat moeders zelf in hun inkomsten kunnen voorzien en maken zij moeilijke onderwerpen als huiselijk geweld en drankgebruik bespreekbaar. Zo worden kwetsbare gezinnen in Noord-Oeganda sterker.

"De komst van Mothers' Union naar mijn dorp heeft mijn leven veranderd.

Mijn man dronk te veel en zijn handen zaten los. Ik ging hem zo veel mogelijk uit de weg. Dankzij de relatietraining van Mothers' Union is nu de drank de deur uit en respecteren we elkaar weer.

Dat helpt enorm bij de dagelijkse zorg voor mijn acht kleinkinderen. Zij wonen bij ons omdat hun ouders aan aids overleden. Met hulp van Mothers' Union verbouwen we nu soja en sperziebonen waardoor we beter verdienen.”

De Vierhovenkerk en de Hofkerk ondersteunen samen dit project van Kerk in Actie.

Voor meer informatie over de taakgroep ZWO Vierhovenkerk kunt U terecht bij de leden van de commissie: Gerrit Dirkse, Wim Dronkers, Marco Visser, Ineke Melis en Dick de Haas.

Voor meer informatie over de taakgroep ZWO Hofkerk kunt U terecht bij de leden van de commissie: Cees van der Sluys, Hein Vaartjes en Heleen Kampherbeek.